Turpeen käyttäminen poltettavana energian raaka-aineena on noussut tapetille sen kielteisten ympäristövaikutusten takia. Hallitus onkin luonut tavoitteet, jonka mukaan turpeen polttamisesta luovutaan maassamme kokonaan vuoteen 2035 mennessä. Todellisuudessa muutokseen valmistaudutaan energiatuotannon ruohonjuuritasolla energiayhtiöissä paljon nopeammin. Turpeen tilalle on tullut erilaisia poltettavia biomassoja, jotka ovat tuoneet uusia haasteita prosesseissa käytettäville laitteistoille.
Rikillä suojataan polttoainekattilaa korroosiolta ja kulumiselta
Turpeen vähentäminen ja ennen pitkää turpeen käytön lopettaminen kokonaan energialaitosten polttoaineena on johtanut tarpeeseen suojella kattilaa korroosiolta ja kulumiselta, jolla on luonnollisesti kattilan elinikää lyhentävä haitallinen vaikutus.
Korroosio-ongelmaa on pyritty vähentämään lisäämällä vähärikkiseen polttoaineeseen pieni määrä rikkiä, joka oksidoituessaan sitoo klorideja sitovia alkaleja kuten natriumia ja kaliumia. Vaikka kyseessä olisi verrattain suuritehoinen voimalaitos, ei aineiden halutun kemiallisen tasapainon saavuttamiseksi lisättävän rikkimäärän tarvitse olla suuri. Rikkiä ei lisätä tulipesään, vaan se tulee sekoittaa tasaisesti jatkuvaan materiaalivirtaan.
Rikin kulutus määrittää varastoinnin tarpeen
Energialaitosten tarpeet rikin annostukselle polttoainevirtaan vaihtelevat hyvin paljon riippuen esimerkiksi laitoksen tuotantokapasiteetista. Sitä myötä nousee eteen kysymys, miten rikkiä kannattaa varastoida?
Rikki saatetaan siirtää painesiirtona suoraan säiliöautosta, joka tarkoittaa bulkkimateriaalin varastointiin erikseen tarkoitettua siiloa. Niillä on omat olosuhdetarpeensa, jotta säilöttävä materiaali ei kokkaroidu ja toisaalta itse siilo palvelee pitkäikäisesti. Siilon tuleekin olla valmistettu ruostumattomasta, todennäköisesti jopa haponkestävästä teräksestä.
Siilon täyttö tapahtuu tehosiirtona puhallettuna, joka vaatii siilon kansitasolta hyvää pölynpoistolaitteistoa. Siiloissa tulee huomioida myös muut turvalaitteet, kuten pintarajat, ylipainesuojat ja räjähdyskalvot (ATEX) ja tarvittavat hoitotasot.
Vähintään tuuletettu, ehkä myös sähkölämmityksellä varmistettu siilo toimii erinomaisesti ehkäisten veden kondensoitumista. Rikki saatetaan tuoda paikan päälle myös suursäkeissä. Tässä tapauksessa riittää muutaman säkin katettu varasto ja yksi tai kaksi suursäkkien purkuasemaa. Suursäkkien käsittelyssä on syytä muistaa työturvallisuusasiat muun muassa nostojen ja täysien säkkien käsittelyssä.
Rikin annostus biopolttoaineeseen
Koska kattilaan syötetään jatkuvasti uutta polttoainetta, tarvitaan rikin annostuksessa polttoainevirtaan jatkuvatoiminen, toimintavarma ja tarkan annostuksen omaava laitteisto. Tähän tarpeeseen soveltuvat erinomaisesti eri kokoiset LIW-syöttimet (Loss-In- Weight), jotka asiantuntijamme mitoittaa ja käyttöönottaa kulloisenkin käyttötarpeen mukaan. Prosessin tärkein osuus eli itse annostusjärjestelmä voidaan joko asentaa voimalaitoksella paikan päällä tai tuoda paikalle valmiiksi koottuna ja testattuna moduulina.
Jatkuvatoiminen, toimintavarma ja tarkan annostuksen omaava LIW-syötin soveltuu hyvin rikin annostukseen
Pölyäminen ja räjähdysalttius tekevät rikin käsittelystä haastavaa
Rikki on materiaalina helppo käsitellä, mutta käyttöön tuo haasteita helposti syttyvän materiaalin ATEX-luokitus. Myös rikin pölyäminen tuo varasto- ja tehdasoloissa eteen monenlaisia ongelmia.
Materiaalin varastointiin ja siirtoon käytettävien laitteiden ja komponenttien tulee olla ATEX-direktiivin mukaisia koko siirtoketjun ajan, jotta lähtökohtaisesti räjähdysalttiiden materiaalien käyttöön asetetut vaatimukset täyttyvät. Varastoinnin olosuhteiden pitää myös olla oikeanlaiset, sillä liian kylmät tai kosteat olosuhteet aiheuttavat kondensoitumista ja sitä myötä rikin kokkaroitumista sekä siilojen korroosiota.
Vaikka rikki on nyt kovasti keskustelussa pinnalla, on se vain yksi materiaali muiden joukossa. Kun tavoitteena on mahdollisimman vähäpäästöinen energiatuotanto, on muutoksen vauhti suuri ja jatkuvasti herää uusia tarpeita materiaalien annostukseen ja materiaalivirtojen hallintaan energialaitoksissa. Mitä se tarve milloinkin on, pyrimme olemaan etulinjassa tarjoamassa asiantuntemustamme ja ratkaisujamme asiakkaiden, ja isossa kuvassa myös ympäristön hyödyksi.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä
Niko Toimela
Vice President, Sales and Marketing
+358 400 775 582
niko.toimela@lahtiprecision.com
Lahti Precision on suunnitellut ja toimittanut laajempia annostus- ja punnitusjärjestelmiä erilaisille irtomateriaaleille 70-luvulta lähtien.
Tutustu annostus- ja punnitusjärjestelmiin
Punnitus- ja annostusjärjestelmä osana BMH:n kokonaistoimitusta
Tamtron suunnitteli ja toteutti siirrettävän moduulirakenteisen punnitus- ja annostusjärjestelmän BMH:lle. Sen avulla annostellaan raemaista rikkiä hihnakuljettimelle reseptin mukaan.
Lataa opas vaakojen ja punnitusjärjestelmien suunnittelemiseen
Teimme oppaan, joka tarjoaa suunnittelijoille ja punnitusjärjestelmän hankinnasta vastaaville tietoa, miten punnitusjärjestelmän saa tiukasti kiinni nykypäivään ja tehot irti liiketoimintasi hyödyksi.
Punnittu painos
Punnittu painos 2022 on ilmestynyt! Asiakaslehdestämme löydät tietoa tuotteistamme, ratkaisuistamme sekä alalla puhaltavista uusista tuulista.
Lue lisää